Muziekcafé

Samen musiceren, samen leren, samen plezier hebben en maken met muziek in het

MUZIEKCAFÉ DE BURCHT

Wat is dat, wat is het idee?

Waarschijnlijk herkent iedere amateurmuzikant dit wel:

“Thuis studeer ik niet alleen, maar ik vind het ook leuk om mijn favoriete liedjes te spelen. Inmiddels heb ik een map met aardig wat favoriete nummers waaruit ik regelmatig speel. Dat is leuk, maar het is veel leuker om die nummers samen met andere muzikanten te spelen. Bovendien zijn niet alle nummers in je eentje goed te spelen, zoals nummer 1 van de top 2000: Bohemian Rhapsody.”

En dat is wat we doen in het Muziekcafé, samen jouw (onze) favoriete nummers spelen en op nummer 1 staat bij ons ook Bohemian Rhapsody, we hebben er een prachtig vier-stemming arrangement van, exact zoals Queen het speelt.

Het principe:

 1. Samen musiceren, samen leren, samen plezier hebben, dat is het credo.
 2. Iedereen draagt een steentje bij om te zorgen dat we muziek kunnen maken.
 3. Kosten: €5 per keer, incl. koffie of thee.

Wanneer?

Iedere 1e en 3e dinsdag van de maand (behalve juli en augustus), is om 09.15 uur het clubgebouw van De Burcht open, de koffie is klaar. We gaan in een kring zitten en spelen muziek uit ons eigen repertoire. Als het nog niet helemaal “zit”, repeteren we het. Wat wij leuk vinden komt erop, iedereen kan ideeën / muziek aandragen. Als er een nieuw voorstel is, dan wordt dit vooraf gemeld zodat je de bladmuziek kunt downloaden of de muziek wordt ter plekke uitgedeeld. Als we het leuk vinden, voegen we het toe aan ons repertoire. Zo bouwen we ons eigen repertoire.

Geen dirigent, geen optredens

Samen gezellig muziek maken doen we zonder dirigent, wel spreken we af wie er die dag “Cafébaas” is, iedereen komt aan de beurt. De Cafébaas is een soort van dagvoorzitter, hij / zij coördineert wat er wordt gespeeld en als er discussie is, is hij / zij ook de gespreksleider.
Eens in de zoveel tijd komt er, op ons verzoek, een dirigent langs, dan doen wij auditie van de nummers waarvan wij vinden dat die goed zitten. De dirigent geeft ons feedback. Daarmee gaan we dan wel of niet mee aan de slag. De dirigent gaat het ons niet aanleren.
En optredens? Dat is niet de opzet, hoe zich dat in de toekomst ontwikkelt zien we wel. Uitgangspunt is: geen optredens.

Iedereen draagt zijn steentje bij, de organisatie

Er is geen bestuur, geen orkestleider of wat dan ook. We doen het met zijn allen. Dat is mooi gezegd, maar er moet wel e.e.a. worden geregeld. Er zijn wat taken die roulerend opgepakt worden, iedereen draagt zijn steentje bij.

Wat zijn de taken?

 1. Contactpersoon bestuur MV de Burcht Linksom of rechtsom, het bestuur van de Burcht is uiteindelijk verantwoordelijk, ook voor het muziekcafé. Afstemming met het bestuur doet de contactpersoon, deze is voor 1 jaar aangesteld, voor seizoen 2016 / 2017 is dat Ton Zeilstra.
 2. Cafébaas We doen het samen, maar een leider is toch echt nodig en dat is de cafébaas. Iedereen komt volgens het “dienstrooster” aan de beurt. Wat doet de cafébaas?
  1. Een week voor het muziekcafé stuurt hij / zij de speellijst rond per mail. Daarin staan de wensen van de muzikanten en ook wat we gaan repeteren.
  2. Tijdens het musiceren is hij / zij de “orkestleider”, hoe dat gebeurt is eigen invulling, dat ontwikkelt zich vanzelf
 3. Barman(vrouw) / penningmeester De naam zegt het al, je staat achter de bar en zorgt voor koffie (er is een automaat), thee of fris. Er zijn natuurlijk altijd mensen die helpen. De barman / vrouw zorgt er verder voor dat:
  1. iedereen het deelnemersgeld betaalt
  2. extra consumpties worden afgerekend
  3. afdracht van de inkomsten geschied naar bestuur (is procedure voor).
   Net als de cafébaas, iedereen komt aan de beurt, we volgen het “dienstrooster”

Het repertoire

De muziek die we spelen bepalen wijzelf en daar zorgen wij ook zelf voor. Dus als iemand graag “Twee emmertjes water halen” wil gaan spelen, zorg dan voor een arrangement en breng dat in. Overigens heel leuk als je er een arrangement van maakt en dan lekker varieert. Als iedereen het leuk vindt komt het op ons repertoire. Onze muziek staat in Dropbox, iedereen download zijn eigen partij en zorgt dat zijn muziekmap in orde is. Zie voor meer informatie Ons Repertoire

We beginnen met onderstaande lijst, wat we niet leuk vinden gaat eraf, we vullen het met zijn allen verder aan.

 1. Bohemian Rhapsody
 2. In the Mood
 3. YMCA
 4. Moonlight Serenade
 5. Petit Fleur
 6. By the rivers of Babylon
 7. American Patrol
 8. Schutzenliesl
 9. Una Paloma blanca
 10. Keep cool
 11. Bridge over troubled water
 12. Mazel Tov
 13. Hotel California
 14. Summertime
 15. Stad van mijn hart
 16. Land van Maas en Waal

Hoe kan ik deelnemen?

Je hoeft geen lid te worden, er zijn ook geen lidmaatschapskosten aan verbonden. Je betaalt per keer dat je deelneemt 5 euro, dat is inclusief 2 kopjes koffie of thee. Kom langs of bel / mail, schrijf je in, wij hebben je e-mailadres, mobiele nummer en NAW nodig, verder niet. Je krijgt op je e-mail adres de link en de toegangscode voor Dropbox, zodat je de muziek kunt downloaden. Je komt dan ook op het “dienstrooster” voor cafébaas en barman / vrouw. Een week voor iedere bijeenkomst krijg je een mail met wat we gaan spelen en repeteren. Dan kun je de muziek downloaden en even doornemen.

Vereiste is wel dat je een ervaren muzikant bent, met goede kennis van muziek en van je instrument. Wil je een ervaringsvergelijking? Wij gaan uit van minimaal gelijk aan het HaFaBra niveau B.

Contact?

Ton Zeilstra
M: 06-340 68 951
E: ton@teeZet.nl